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Abstract: 

Q: Are electric arc furnaces in steel forging plants regulated by Subparts AA and AAa? 

A: If a plant manufactures a product that comes from a mold and that product, as it comes 
out from the mold, is modified by rolling, forging, hot or cold working to alter its shape, the 
furnaces are regulated. 

Letter: 

DATE: July 2, 2002


SUBJECT: Applicability determination for electric arc furnaces in steel forging plants 


FROM: George T. Czerniak, Chief

Air Enforcement and Compliance Assurance Branch 


TO: Nathan Frank, Environmental Engineer

Air Enforcement and Compliance Assurance Section (MN/OH) 


This is in response to your June 3, 2002, memorandum to Edward Wojciechowski of our 

branch, regarding applicability of New Source Performance Standards (NSPS) for Electric 

Arc Furnaces (EAFs) in steel plants, Subparts AA and AAa, to EAFs that are in steel forging 

plants. As you state in your memorandum, there is no language in either Subpart that 

exempts these sources. However, the history of these Subparts needs to be investigated 

given the initial promulgation of Subpart AA, which included language exempting EAFs that 

are in certain sources, such as foundries. This language raises the question of whether or 

not it was EPA's intent to include steel forging plants under the exemption, or if a steel 

forging plant is considered to be a steel plant. 


In order to answer this question, we have to first look at the exemption language. It can be 

found in U.S. EPA's promulgation of Standards of Performance for Steel Plants: Electric Arc 

Furnace, Subpart AA (40 FR 43850), September 23, 1975, Section 60.271 Definitions: 


"Electric arc furnace (EAF) means any furnace that produces molten steel and heats the 

charge materials with electric arcs from carbon electrodes. Furnaces from which the molten 

steel is cast into the shape of finished products, such as in a foundry, are not affected 

facilities included within the scope of this definition." (emphasis added) 


The reasoning behind the exemption is stated in "Public Comment Summary: Electric Arc 

Furnaces In the Steel Industry", August 1975, U.S. EPA, Office of Air Quality Planning and 

Standards (OAQPS). In this document, a comment on Section 60.271 of the proposed rule 

(Comment No. 1) is made that the definition of "electric arc furnaces" should not exclude 

steel foundries, and that the rationale for the exclusion is not clear. EPA's response is: 


"Electric arc furnaces in steel foundries are excluded from the standards of performance 

because of the differences between the two industry's economic structures, process 

differences, and product differences. Development of standards of performance for electric 

arc furnaces in steel foundries is scheduled for sometime in the future." 


It should be noted that the exemption language has since been removed and does not 

appear in either Subpart AA or Subpart AAa. This change occurred in U.S. EPA's 

promulgation of Subpart AAa - Standards of Performance for Steel Plants: Electric Arc 

Furnaces and Argon- Oxygen Decarburization Vessels Constructed After August 17, 1983, 

and the revisions to Subpart AA (49 FR 43845), October 31, 1984. The rationale for 

removal of the exemption is explained in a letter to David Kee, Director, Air Management 

Division, Region 5, dated November 12, 1985, from OAQPS. In the letter, Jack Farmer, 

Director, Emission Standards and Engineering Division states: 


"The wording was deleted because it created the impression that any EAF located in a 

"foundry" would not be regulated by the NSPS." 


The letter goes on to clarify what the exemption is intended to apply to: 


"[I]t is not the intent of the regulation to now apply to EAFs in all foundries. The exemption 

continues for foundries that cast into finished products....In determining the applicability of 

Subparts AA and AAa, you must consider the intended function of the furnace to determine 

whether it is a foundry or steel plant EAF. Foundry EAFs cast molten iron or steel into the 

shape of finished products; steel plant EAFs cast molten steel into the shape of 

intermediate products." 


The question now becomes whether the forging plant you are dealing with falls into the 

category of a foundry or a steel plant. As stated in the Farmer letter, molten steel from 

foundry EAFs is poured into pre-shaped molds for finished product, such as valve bodies. 

At the steel forging plant in question, you describe the process as pouring the molten steel 

into ingot molds, after which the ingots are removed from the molds, forged to customer's 

specifications, then shipped out. Clearly, this process doesn't fit into the foundry category, 

since the EAFs do not cast the steel into the shape of finished product, but rather into 

ingots, which is an intermediate product. In steel plants, molten steel has historically been 

poured into molds to make ingots, which were subsequently rolled into shapes such as 

slabs, blooms or billets. This is similar to the process in the forging plant, except that rather 

than change the ingot's shape through rolling, it is done in the forging operation by 

pounding. 


One document which puts forging operations into the steel plant category is U.S. EPA's 

"Background Information For Standards Of Performance: Electric Arc Furnaces In The Steel 

Industry, Volume 1: Proposed Standards", October 1974. On page 65, language that refers 

to operations in covered shops states: 


"The electric arc furnace is the primary facility and overwhelmingly the major source of air 

pollutant emission in an electric arc furnace shop. However, there are also other facilities 

that emit air pollutants. They include: 1. Argon-oxygen decarburizing vessels; 2. Vacuum­

arc remelting furnaces; 3. Inert atmosphere remelting furnaces; 4. Electroslag remelting 

furnaces; 5. Teeming; and 6. Continuous casters." 


This indicates that plants with EAFs that incorporate teeming operations would be covered 

by the rule. As explained in "The Making Shaping and Treating of Steel", the word "teeming" 

in the steel industry is the process of pouring liquid steel into ingot molds. Teeming, as 

defined in this way, is found in the forging plant you are looking into. 


Another document which further supports treating forging operations as steel plants is U.S. 

EPA's "Electric Arc Furnaces and Argon-Oxygen Decarburization Vessels in Steel Industry -

Background Information for Proposed Revisions to Standards", July 1983. Page 9-4 of this 

document states: 


"The blast furnaces and steel mills industry (hereafter the steel industry) is the name given 

to those firms classified in SIC 3312." 


In the Standard Industrial Code (SIC) manual, listed under SIC 3312 is "Forgings, iron and 

steel: made in steel works or rolling mills." Clearly, the intent of this language is to include 

forging operations that occur within plants that produce the steel for the forgings (i.e., melt 

scrap steel to make new steel to exact specifications), or first roll the steel before it is 

forged. The SIC manual separately lists other forging operations under SIC 3462, which is 

entitled "Iron and Steel Forgings." The listing language here is: "Forgings, iron and steel: 

not made in rolling mills." (emphasis added) Plants falling under this SIC code would 

receive steel already made, heat it to the proper temperature and then forge it. Since the 

listing language for SIC 3312 specifies forgings made in steel works or rolling mills, plants 

that have melting capability (EAFs) but do not have a rolling mill would still fall under SIC 

3312. It is important to note that interpreting a "steel plant" as simply a plant that has rolling 

mills does not preclude plants that reshape the steel by means of forging operations rather 

than rolling from being considered to be a steel mill. 


From the above discussion, the EAFs in the steel forging plant you are dealing with are part 

of a steel plant and therefore, are subject to NSPS Subpart AA or Subpart AAa. If you need 

further discussion on this matter, contact Ed Wojciechowski at 312-886-6785. 



